Zastupiteľstvo PSK schválilo rozpis dotácií pre neštátne školské zariadenia

29.06.2010 Prešov

Prešov 29. júna (TASR) – Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválilo dnes rozpis dotácií pre základné umelecké školy, jazykové školy a školské zariadenia v pôsobnosti cirkevných a súkromných ...
Uznesenie prešlo 34 hlasmi, pričom pravicoví poslanci vôbec nehlasovali.
Ako pre TASR uviedol predseda poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS Štefan Kužma, pravica s takýmto spôsobom nesúhlasí a trvá na prijatí všeobecne záväzného nariadenia (VZN).
\"V tomto prípade je zákon absolútne jasný, musí byť VZN. My nemôžeme hlasovať za niečo, čo zákon nepripúšťa, aby bolo vôbec predložené. Jednoznačne uvažujeme o tom, že dáme protest prokurátorovi, proti tomuto porušeniu zákona, \" povedal Kužma.
Vedenie Úradu PSK predkladalo návrh VZN už dvakrát. Pravica však nesúhlasila s tým, aby sa neštátnym subjektom poskytovala nižšia dotácia ako zariadeniam v pôsobnosti samosprávy a trvala na rovnakom príspevku. Na prijatie materiálu bola potrebná trojpätinová väčšina a preto sa VZN nepodarilo schváliť.
Vedenie PSK sa rozhodlo, že zatiaľ bude neštátnym subjektom vyplácať dotáciu v štvrťročných preddavkoch. Do zastupiteľstva preto predložili návrh rozpisu finančných prostriedkov. Hlasovanie o tomto bode však pravica 22. júna zablokovala tým, že sa neprezentovala.
Na dnešnom zasadnutí bol predložený rovnaký návrh, pravicoví poslanci uznesenie opäť nepodporili, podľa Kužmu, zvolili inú taktiku, aby neblokovali rokovanie o ďalších bodoch programu.
Podľa predsedu PSK Petra Chudíka dôvodom na predloženie tohto návrhu bola skutočnosť, že dvakrát nebolo schválené VZN, zariadenia však peniaze potrebujú.
\"My sme prijali náhradné riešenie, ako to celé urobiť. Myslím, že všetko ide v pohode. Nikto nepovedal, že VZN nebudeme schvaľovať tohto roku, \" povedal Chudík. Podľa neho je uznesenie v súlade so zákonom. Dodal, že VZN chcú predložiť ku koncu roka, keď budú známe príjmy samosprávy a budú hľadať možnosť, aby bola poskytnutá rovnaká dotácia.
Prijatie dnešného uznesenia podľa vedúcej finančného odboru Márie Holíkovej umožní úradu uzatvoriť s neštátnymi zriaďovateľmi zmluvy a financovať ich v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách.
Zariadeniam v pôsobnosti PSK sa dotácia z dôvodu viazania prostriedkov krátila o 10 percent, podľa Holíkovej neštátne subjekty teraz dostanú 97,7 percenta sumy, ktorú dostane podobné zariadenie zriadené VÚC.
Poslanci dnes zároveň uložili hlavnému kontrolórovi PSK, aby v súčinnosti s odborom školstva vykonal kontrolu vykazovaného počtu žiakov a iných ukazovateľov so skutočným stavom a výkazom neštátnych zariadení v rokoch 2008, 2009 a v 1. polroku 2010. Cieľom má byť overenie účelnosti a efektívnosti využitia dotácií poskytnutých z rozpočtu PSK.
 

Vyberte región